Nyt viimeistään kesämökki talviteloille – 9 vinkkiä, toimi näin!

Juuri on juhlittu 101 vuotiasta Suomea ja lumikin on peittänyt jo osan kauniista maastamme. Pohjois-Suomea lukuun ottamatta ei vielä tuo kaunis valkoinen lumipatja peitä ja yksi lukijamme kertoi, että kesämökki on laittamatta talviteloille, joten laitetaan vielä Matti Myöhäisille tästä muutama niksi siihen!

1) Suojaa savuhormi. Mikäli sinulla ei ole piipun päällä hattua, hanki sellainen tai toteuta väliaikainen piipun hattu esimerkiksi vesivanerilla. Älä kuitenkaan tuki hormia täysin vaan nosta levy esimerkiksi piipun yläreunasta kahdella tiilellä, ja muista myös laittaa painoa levyn päälle.

2) Katto ja vesikourut. Putsaa ja harjaa vesikatto sekä tyhjennä rännit lehdistä. Mikäli pääset yläpohjan ryömintätilaan niin käy tarkastamassa katon tukirakenteiden kunto. Lisäksi piippujen ja muiden läpivientien tiiveys on hyvä tarkastaa ettei talven lumimassa aiheuta vesivuotoja.

3) Ilmanvaihto. Varmista että hormi sekä muut tulo- ja poistoilman venttiilit ovat auki. Tällä varmistat että kosteus ei jää muhimaan mökin sisätiloihin. Mikäli kesäasunnollasi on LTO- eli kansankielellä ilmanvaihtokone, jossa on lämmön talteenotto, niin muista virittää laite ennen talven tuloa. Laitteessa olevat, taitettavat metallilevyt asennetaan kennostoa vasten kesän ajaksi ja syksyllä ne taitetaan pois kennoston päältä. Näin järjestelmä pääsee lämmittämään tuloilmaa ja pienentämään merkittävästi energiankulutusta. Puhdista myös laitteen suodattimet hyönteisistä ja pölystä.

4) Jätevesikaivo. Mikäli mökilläsi on umpisäiliö joka kerää jäteveden talteen niin tarkista ettei kaivo ole tyhjennyksen tarpeessa. Ellei sinulla ole jo lain vaatimaa jätevesikaivon hälytinjärjestelmää joudut tekemään sen silmämääräisesti. Hankkiessasi nyt LokaVahdin sinun ei tarvitse tehdä tätä enää tulevaisuudessa. Laite valvoo nesteen pintaa lokakaivossasi ja ilmoittaa tyhjennyksen tarpeesta suoraan kaivon tyhjentäjälle, tai halutessasi sinulle itsellesi.

Tutustu LokaVahtiin tästä!

5) Lämmitys. Lämmityksen pitäminen talven käyttämättömänä olevassa mökissä tuntuu rahan haaskaukselta, mutta tietyn rakenteen omaavat mökit sen kuitenkin vaativat. Kuivanapitolämmityksellä pidät sisälämpötilan hieman korkeampana kuin ulkolämpötilan. Halutessasi jätä pieni patteri tai kaksi päälle mökkiisi. Korkea 5 – 10 asteen peruslämpö on turvallisin, mutta myös kallein vaihtoehto.

6) Tyhjennä putket. Mikäli pidät mökin kylmänä tai lämmitys hoitaa vain kuivanapitolämmitystä, on suositeltavaa tyhjentää vesi viemäreistä, vesijohdoista, boilerista, hajulukoista, hanoista sekä pihamaalla pihaletkuista, pumpuista, ämpäreistä, muuripadoista ja laitteista, kuten painepesurista.
Näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

7) Pidä huoli juomavedestä. Tarkasta että rengaskaivo on korkeammalla kuin maanpinta, ja että kaadot ovat kaivosta poispäin. Tällä varmistat että pintavedet eivät johda kaivoon ja saastuta juomavettä. Mikäli pelkäät kaivon jäätyvän, voit eristää sen styroxi- tai muulla vastaavalla eristelevyllä. Varmista myös ettei kaivon tuuletusputki jää lumen alle, ja jatka sitä tarvittaessa.

8) Pieneläimet. Mikäli mökille jää kuivaruokia tai muita ruuan laittoon liittyviä ainesosia, sulje ne tiiviiseen säilytyspurkkiin tai lasikulhoon. Mikäli pieneläimistä on ollut haittaa aseta näille loukkuja myrkkyjen sijaan. Lisäksi arvokkaat ja mieluiset kasvit kannattaa suojata myyrien ja rusakoiden varalta. Muista tehdä suojista riittävän korkeat, sillä lumen tultua kurret pääsevät maanpintaa korkeammalle.

9) Varkaat. Inhottava mutta jokavuotinen ongelma. Helpoin ja turvallisin tapa on hankkia valvonta/hälytinjärjestelmä. Vaihtoehtoja on nykyään valtavasti, ja pienellä paneutumisella löydät varmasti juuri sinulle sopivan järjestelmän. Ota kuitenkin arvoesineet mökiltä matkaan tai piilota ne ainakin pois näkyvistä. Jätä myös sälekaihtimet auki jotta varkaat näkevät että mökissä ei ole mitään vietävää.

Tässä oli yhdeksän niksiä kuinka saattaa mökki talvikuntoon. Osan näistä käytännön asioista pystyy nykyteknologialla toteuttamaan myös täysin automatisoidusti. Automatisoiduilla ratkaisuilla varmistat 100% varmuudella että asiat tulevat tehtyä oikein ja ajallaan. Aivan kuten LokaVahti hoitaa likakaivon vahtimisen ja tyhjentämisen, tai valvonta-alan yhtiöt huolehtivat kotisi turvallisuudesta.