ÄLYKODIT JA ESINEIDEN INTERNET

Viime vuosien aikana termi “älykoti” on löytänyt paikkansa myös suomalaisten puhekielessä. Älykodilla tarkoitetaan yleisesti asumusta, joka käyttää internetiin ja muihin tietoverkkoihin yhdistettyjä laitteita kodin ja kodinkoneiden etävalvontaan ja hallinnointiin.

 

Kotiin suunniteltujen älyratkaisujen määrä markkinoilla kasvaa kiihtyvällä tahdilla. Muutamia esimerkkejä jo yleistyneistä älykotiratkaisuista ovat älytelevisiot joiden avulla pääset helposti nauttimaan internetin video- ja suoratoistopalveluista olohuoneessasi, älytermostaatit jotka voivat oppia kodin asukkaiden aikataulut ja mieltymykset, ja niiden perusteella pitää lämpötilan aina optimaalisena sekä asumismukavuuden että sähkönkulutuksen kannalta, sekä älyvalvontakamerat jotka pystyvät erottamaan kodin asukkaan potentiaalisesta murtovarkaasta ja ilmoittamaan epäilyttävästä toiminnasta suoraan virkavallalle.

 

Domotiikka, eli kotien automatiikka, tarjoaa kotien omistajille turvaa, mukavuuksia ja energiatehokkuutta antamalla mahdollisuuden valvoa ja kontrolloida kodin älylaitteita esimerkiksi älypyhelimen tai läppärin avulla. Nykyään osa näistä älylaittesta pystyy myös kommunikoimaan ja jakamaan dataa muiden kodin älykojeiden tai kodin ulkopuolisten tahojen kanssa, ja tällä tavoin automatisoimaan toimintoja. Hyviä esimerkkejä tällaisesta automaatiosta ovat esimerkiksi älykahvinkeittimet jotka alkavat valmistamaan kahvia kun herätyskello hälyttää, ja älykkäät jätteidenvalvontajärjestelmät, kuten suomalainen LokaVahti, joka valvoo umpisäiliön täyttymisastetta ja tilaa tarvittaessa tyhjennyksen likakaivollesi.

 

Nykyaikaiset älykodit pystyvät jo moneen. Kodin omistaja voi tarkistaa älypuhelimella mitä älyjääkaapista puuttuu kauppaan mennessä, ja kotiin saavuttaessa etuoven älylukko tunnistaa asukkaan ja avaa oven, älyvalaisimet menevät päälle, ja kotiin tulijan oma soittolista alkaa soida älykaiuttimista. Illan saapuessa ja auringon laskiessa älykaihtimet menevät automaattisesti kiinni varmistaen että asukas saa nauttia kotinsa rauhasta ilman huolta ulkopuolisten katseista.

 

Myös tekoälyn hyödyntäminen älykotijärjestelmissä on yleistymään päin. Tekoälyn avulla esimerkiksi älykotiavustajat, kuten Amazon Echo ja Google Home, pystyvät oppimaan sinulta entistä enemmän, ja käyttämään tätä tietoa parhaan mahdollisen käyttökokemuksen luomiseen. Tämä tulee varmasti nopeuttamaan älykotien lisääntymistä, sillä suurin hidaste älykotiteknologian leviämiselle on tällä hetkellä ihmisten pelko asioiden monimutkaistumisesta. Vaikka suurin osa tämän päivänkään älylaitteista eivät vaadi kovin kummoista teknologian ymmärrystä, niin on selvää että mahdollisuus hallita kotia yksinkertaisilla puhekomennoilla lisää potentiaalista asiakaskuntaa huomattavasti.

 

Älykotiratkaisuja voit löytää nykyään suurimmasta osasta elektroniikka- ja kodinkoneliikkeitä. Jos kiinnostuksesi heräsi artikkelia lukiessa, niin lisätietoa sinua kiinnostavista älyratkaisuista voit saada siis internetin lisäksi myös kysymällä asiasta lähimmän elektroniikkaliikkeen asiantuntijoilta. Mikäli satut omistamaan henkilökohtaisen jätevesikaivon niin suosittelemme ehdottomasti vierailemaan jo aiemmin mainitun LokaVahdin kotisivuilla klikkaamalla tästä.